Το τηλεοπτικό… «σίριαλ» του αυτοκράτορα!

Από τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη υπήρξε διαδικτυακή σύσκεψη μεταξύ των 12 ομάδων που θα συμμετάσχουν στη φετινή Basket League, έτσι ώστε να γίνει σωστή μοιρασιά του ποσού που πληρώνει η ΕΡΤ για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων όλων των ομάδων του πρωταθλήματος. Η προσπάθεια του ΕΣΑΚΕ ύστερα από αρκετά χρόνια να φιλοξενηθεί ακέραιο το ελληνικό πρωτάθλημα κάτω από κοινή τηλεοπτική στέγη βρήκε εμπόδιο στο πρόσωπο των ανθρώπων του ΆΡΗ.

Η αρχική πρόταση από τη διοργανώτρια αρχή ήταν να υπάρξουν τρεις διαφορετικές κλίμακες χρημάτων. Στην πρώτη ανήκαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, με τους πρωταθλητές Ευρώπης να παίρνουν 1.150.000 ευρώ και τους κιτρινόμαυρους 700.000 ευρώ. Στη δεύτερη ‘ταχύτητα’ των ποσών που θα διατείθονταν βρισκόταν το Περιστέρι και ο Προμηθέας Πάτρας, όπου καθένας από αυτούς θα έπαιρναν το ποσό των 225.000 ευρώ. Τέλος, στο τρίτο οικονομικό γκρουπ θα βρίσκονταν όλες οι υπόλοιπες ομάδες εκτός των δύο νεοφώτιστων, του Ιωνικού 1965 και του Χαρίλαου Τρικούπη, που θα αντιμετωπίσει ο ΆΡΗΣ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, θα αμείβονταν για να παραχωρήσουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα με ένα ποσό κοντά στις 125.000 ευρώ. Η ΚΑΕ ΆΡΗΣ ενημερώθηκε πως ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΑΚΕ για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος θα απέφερε στους κιτρινόμαυρους κέρδος 175.000 ευρώ. Με το άκουσμα της πρότασης αυτής, οι Θεσσαλονικείς αντέδρασαν και αρνήθηκαν να έρθουν σε συμφωνία. Με επίσημη ανακοίνωσή τους τόνισαν πως από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης στο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Basket League, όμως δεν θα επιτρέψουν για άλλη μια χρονιά ο αυτοκράτορας να εισπράξει χρήματα που δεν είναι σε καμία περίπτωση ανάλογα με το μέγεθος και την ιστορία του συλλόγου. Έτσι ξεκαθάρισαν πως θα κάνουν ότι περνά από το χέρι του για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

Οι υπόλοιπες 11 ομάδες της διοργάνωσης συμφώνησαν με την πρόταση του ΕΣΑΚΕ κι έτσι ο ΆΡΗΣ φάνηκε πως ήταν η μόνη που δημιούργησε πρόβλημα. Σύσσωμοι οι αντίπαλοι των κιτρινόμαυρων εξέδωσαν ανακοίνωση αμέσως μετά την άρνηση τους. Μεταξύ άλλων αναφερόταν πως ενώ όλοι τους έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις για την εκπλήρωση της συμφωνίας, οι Θεσσαλονικείς αρνήθηκαν τελευταία στιγμή την πρόταση, χωρίς να έχουν αναφέρει τίποτα στις αμέτρητες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν επί του θέματος, με κίνδυνο να τα τινάξουν όλα στον αέρα! Ο ΆΡΗΣ αντέδρασε άμεσα, εξηγώντας πως το μέγεθος και η εμπορικότητά του δεν αντικατοπτρίζονται σε καμία περίπτωση από τα ποσά που προσφέρει σε αυτόν ο ΕΣΑΚΕ. Θέλοντας να αποδείξουν πως η θέση του συλλόγου είναι σωστή, έφεραν ως παράδειγμα τα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδος που προβλήθηκαν live στο YouTube. Το παιχνίδι των κιτρινόμαυρων με τον Ιωνικό έφτασε τις 41.113 προβολές, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιχνίδια, που κανένα τους δεν ξεπέρασε τις 6.500! Η ΚΑΕ εξήγησε επίσης πως τα προηγούμενα χρόνια είχε προτάσεις με υπερδιπλάσιο οικονομικό όφελος από αυτό που έπαιρνε από το ‘κοινό μέτωπο’, την ώρα που οι υπόλοιπες ιστορικές ομάδες έπαιρναν το δικό τους δρόμο. Αυτές ήταν που εγκατέλειπαν της ‘μικρές’ ομάδες στη μοίρα τους, σε μια εποχή τρομερά δύσκολη στο οικονομικό κομμάτι για τον ελληνικό αθλητισμό και όχι μόνο. Μα τώρα όλοι τίθενται εναντίον του, επειδή πολύ απλά υπερασπίστηκε την αξία του.

Το πρωί της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου, σε νέα τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, οι διοικούντες της ομάδας είπαν το οριστικό «ΟΧΙ», αφού πρώτα εξήγησαν ποιες είναι οι διαφωνίες τους με την πρόταση που τους κατατέθηκε. Σε αυτές δεν ήταν μονάχα το ποσό που θα εισέπραττε τη φετινή περίοδο, αλλά και το γεγονός ότι για την επόμενη διετία αυτό θα καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων από την προηγούμενη χρονιά. Έτσι, όλα έδειχναν πως ο ΆΡΗΣ θα ακολουθούσε ένα δικό του δύσκολο, το λιγότερο, μονοπάτι, να αναζητήσει τη δική του τηλεοπτική στέγη, με μια αμοιβή πάνω από τις 220.000 ευρώ, όπως αρχικά υπολόγιζε. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν εκπληρωνόταν, θα αναγκαζόταν να προχωρήσει στη λύση του ARIS TV, όπως έκαναν σύλλογοι και σε άλλα αθλήματα οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι από τις προτάσεις που είχαν στα χέρια τους.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, υπήρξαν εκ νέου επαφές της κιτρινόμαυρης διοίκησης τόσο με τον ΕΣΑΚΕ όσο και με στελέχη της ΕΡΤ, καθώς ήταν από την αρχή σαφές πως όλες οι πλευρές επιθυμούσαν να επέλθει η συμφωνία. Οι διαφορές υπήρχαν μονάχα στους όρους της. Οι εξελίξεις ήταν κάτι περισσότερο από άμεσες, αφού το απόγευμα κιόλας η ΚΑΕ με ανακοίνωσή της ενημέρωσε το ευρύ κοινό για την αλλαγή πλεύσης της επί του θέματος και την τελική συμφωνία με τον ΕΣΑΚΕ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφερόταν πως ύστερα από την αποδοχή του πάγιου αιτήματος της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη να προστεθεί στη συμφωνία και το κριτήριο της τηλεθέασης από την πλευρά του ΕΣΑΚΕ, άλλαξε και η στάση της. Έτσι, λειτουργώντας με γνώμονα το γενικό συμφέρον του πρωταθλήματος, εντάχθηκε και αυτή στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, της οποίας ήταν και είναι πάντοτε υπέρμαχος.

Μετά από ένα διαπραγματευτικό θρίλερ, όλοι οι αγώνες του φετινού πρωταθλήματος θα προβάλλονται από τη δημόσια τηλεόραση και την ΕΡΤ, ύστερα από πολλά χρόνια. Ένα στοιχείο θετικό τόσο για την εικόνα και το κύρος της διοργάνωσης, όσο και για το ελληνικό μπασκετικό κοινό, που θα μπορεί πολύ εύκολα να παρακολουθεί τη δράση στα ελληνικά γήπεδα με πολύ πιο εύκολο τρόπο. Ειδικά τη φετινή χρονιά, όπου η επιλογή της παρακολούθησης μέσα από αυτά μοιάζει εξαιτίας της πανδημίας σχεδόν σαν όνειρο…

Leave a Reply