Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Γιαννάκη για την τότε επιλογή του να αγωνιστεί στον ΆΡΗ

Μια πολύ ωραία συνέντευξη, από αυτές που θα έπρεπε να διαβάζουν όλοι οι φίλαθλοι του μπάσκετ και όχι μόνο, παραχώρησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Σπορ 101,8 μιλώντας φυσικά και για το διάστημα που αγωνίστηκε στον αυτοκράτορα με συμπαίκτη τον Νίκο Γκάλη.

Στην αρχή μίλησε για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, ξαφνιάζοντας πολλούς δήλωσε πως στα παιδικά του χρόνια αγαπούσε και έπαιζε ποδόσφαιρο και αυτό διότι εκείνη την εποχή πολύ λίγοι ήταν αυτοί που γνώριζαν από μπάσκετ. Με το μπάσκετ κόλλησε, όπως χαρακτηριστικά είπε, όταν σε ηλικία εννέα χρονών πήγαινε ένα βράδυ με τους φίλους του να παίξει μπάλα και σε ένα ανοιχτό μικρό γηπεδάκι στην περιοχή της Νίκαιας είδε την τοπική ομάδα να παίζει και μαγεύτηκε! Μέχρι εκείνη τη στιγμή της ζωής του δεν είχε ξαναδεί μπάσκετ.

Η πρώτη του επαγγελματική ομάδα του ήταν ο Ιωνικός Νίκαιας και ο πρώτος του προπονητής ο Βύρωνας Κρίθαρης, τον οποίο και αποκάλεσε δάσκαλο του μπάσκετ. Ήταν αυτός που τον ανακάλυψε και του έμαθε όσα ξέρει για το μπάσκετ. Το 1984 ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ύστερα από 12 χρόνια παρουσίας του με τον Ιωνικό είχε έρθει η στιγμή να αλλάξει σταθμό στην καριέρα του. Όπως ανέφερε ο ίδιος οι ομάδες που διεκδικούσαν ήταν πάρα πολλές. Ήταν πάρα πολύ κοντά στο να πάει στον Παναθηναϊκό αλλά και η ΑΕΚ τον διεκδικούσε. Ωστόσο τον κέρδισε ο ΆΡΗΣ όπου με συμπαίκτη τον Νίκο Γκάλη δεν εκτόξευσαν μόνο την ομάδα του ΆΡΗ αλλά και το ελληνικό μπάσκετ!

Για την σχέση του με τον Νίκο Γκάλη ανέφερε χαρακτηριστικά πως μπορεί να μην ήταν φίλοι αλλά όταν έπαιζαν για τον αυτοκράτορα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό για να πάρουν τη νίκη. Όταν πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή του στον ΆΡΗ πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι θα τσακωνόντουσαν όλη την ώρα μεταξύ τους και ότι θα έβαζαν τον εγωισμό τους πάνω από την ομάδα, αυτό τόνισε πως δεν συνέβη ποτέ και έτσι βόηθησαν και την εθνική μας ομάδα.

Όσον αφορά το μεγάλο επίτευγμα και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1987 το οποίο έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με αντίπαλο την Σοβιετική Ένωση, δήλωσε πως η νίκη αυτή βόηθησε την Ελλάδα να κοιτάξει μπροστά αλλά και να προχωρήσει. Έμαθε τον ελληνικό λαό να συνεργάζεται γιατί είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί με τους συμπολίτες μας. Όλη αυτή η παρέα βοήθησε να εξελιχτούν πάρα πολύ άνθρωποι που είχαν ταλέντο. Ήταν μία νίκη για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Για τις θρυλικές βολές του Νίκου Καμπούρη που χάρισαν το τρόπαιο στην Ελλάδα, ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε ότι ήταν σίγουρος πως θα ευστοχούσε. Πριν εκτελέσει τις βολές ο Παναγιώτης Γιαννάκης κατευθύνθηκε στο κέντρο του γηπέδου και του φώναξε ‘άντε ευστόχησε ρε’ αυτός ήταν ο τρόπος του για να του αποσπάσει την προσοχή και να μην τον επηρεάσει η παρουσία των 20.000 φιλάθλων που βρίσκονταν στις εξέδρες του ΣΕΦ. Σε τέτοιες στιγμές η ψυχολογική πίεση αλλά και το άγχος χτυπάει κόκκινο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την μεγάλη κατάκτηση του ευρωμπάσκετ το 2005 της εθνικής μας ομάδας, στης οποίας το τιμόνι βρισκόταν τότε ο Παναγιώτης Γιαννάκης ως προπονητής, δήλωσε ότι από την αρχή είχε πει πως αυτή η ομάδα ήταν φτιαγμένη για να πρωταγωνιστήσει και να κατακτήσει μετάλλια. Ήθελαν να αναμετριούνται με δυνατούς αντιπάλους να τους κερδίζουν και έτσι να τεστάρουν τις δυνατότητές τους. Αυτό το απέδειξαν παίζοντας και κερδίζοντας τους Αμερικάνους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2006. Το βασικό κριτήριο της επιλογής των παικτών είχε γίνει με βάση και μόνο τον μπασκετικό τους χαραχτήρα. Η ομάδα εκείνη της εθνικής μας παραμένει και ως σήμερα ως μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν παίξει το πιο ολοκληρωμένο μπάσκετ σε επίπεδο διεθνές.

Leave a Reply